JYSKE DOMMERE I TYSKE KAMPE

Posted by on 6 maj, 2018

JYSKE DOMMERE I TYSKE KAMPE

Lørdag d. 21 april stod for 6 danske dommere og 4 dommerudviklere i udvekslingens tegn. Her var der udvalgt 2 dommertrioer bestående af dommere fra region 3A og region 3B, der skulle lede 2 fodboldkampe i Slesvig i nærheden af Husum. Vi samledes alle ved den tyske grænse lørdag formiddag, hvor DBU/J og dommerområdegrupperne 3A og 3B, var vært for en lille frokost. Her talte vi også sammen om, hvad vi kunne forvente af fodboldkampene og de tyske fodboldspillere. Til forskel fra de danske seriefodboldspillere er tyskerne noget mere verbale. Vi kørte herefter videre til Husum, hvor den første kamp skulle spilles. Kampen var en del af den Slesvigske landesliga, der sammenlignet med den danske fodboldturnering ca. svarer til Jyllandsserie/Serie 1. Holdene var Husumer SV der skulle op i mod TSV Rantrum. To klubber der ligger blot få kilometer fra hinanden. Der var således linet op til et vaskeægte lokalopgør med god tænding. Ved ankomst til Husum Stadion mødtes vi alle med 2 tyske dommerudviklere samt en tysk dommerkollega, der skulle fungere som vores vejleder. Sammenlignet med den danske fodboldkultur adskiller den tyske fodboldkultur sig markant. Inden kampstart var der således mødt mere end 300 tilskuere op, og der var gjort klar med fadølsanlæg og helstegt pattegris. Kampens dommer var Nicolai Kruse Bjerre fra Djursland, og med sig på linjerne havde han Mathias Poulsen fra Aarhus og Oguz Üret fra Randers. Kampens niveau nåede aldrig for alvor at blive godt, men tændingen var der fra første fløjt. Efter en hård, men fair fodboldkamp kunne hjemmeholdet fra Husumer SV trække sig tilbage med en sejr på 2-1. Herefter skulle dommertrioen evaluere kampen sammen med den tyske dommerudvikler. Resten af os drog videre mod Sportzentrum Arlewatt, hvor den næste kamp skulle spilles. En kamp i den Slevigske kreisliga mellem SZ Arlewatt og TSV Hattstedt. Niveaumæssigt svarer Kreisliga nok til Serie 2/Serie 3 niveau. Holdene i denne kamp ligger også blot få kilometer fra hinanden, så også her, var der gjort klar til et brag af lokalopgør. Kampen skulle ledes af Mads Hansen Baattrup fra Silkeborg, der havde hjælp på linjerne i form af Benjamin Nielsen fra Vejle og Magnus Holm fra Kolding. Kampen bar præg af at være et lokalopgør. Niveauet blev aldrig for alvor godt og afgørelsen faldt med kun 10 minutter tilbage af kampen, hvor TSV Hattstedt bragte sig foran med 1-0. Efterfølgende var det tid til dialog om kampen med kampens dommerudvikler. På trods af indledende sprogvanskeligheder kom vi lykkeligvis frem til, at vi havde oplevet den samme kamp. Herefter fik vi talt situationer fra kampen igennem. Da vi var færdige med det faglige, gik turen tilbage mod Husum, hvor det Slesvigske fodboldforbund havde inviteret på middag. Snakken gik lystigt under middagen, hvor vi hver især fik fortalt om egne tanker og overvejelser vedrørende udviklingsturen. Slutteligt blev der sagt tak for dagen på tværs af fodboldforbundene, inden vi kørte mod Danmark igen, mange oplevelser og erfaringer rigere. Særligt har vi som dommere lært, hvor vigtige non-verbale signaler, mimik og gestik er, når man skal kommunikere med spillere, der ikke taler samme sprog som en selv. Derudover har udvekslingen selvfølgelig bidraget til, at vi som dommere har fået et indblik i den tyske fodboldkultur.
På vegne af dommere fra region 3A og region 3B vil jeg gerne sige mange tak til udviklere fra Danmark såvel som Tyskland. Særligt Michael Wachowiak, som har koordineret turen skal have en stor tak. Derudover skal der selvfølgelig lyde en stor tak til fodboldforbundene i Danmark og Tyskland samt de tyske værtsklubber.

Mads Hansen Baattrup, Silkeborg Fodbolddommerklub